• Deň Zeme

          • Pri príležitosti Svetového dňa Zeme (22.4.2024), sme v tomto týždni realizovali so žiakmi na hodinách biológie rôzne aktivity. Tretiaci presádzali rastliny v našej biologickej učebni a taktiež sme znovu spustili výsadbu rastlín do hydroponického systému v átriu školy. Pestovať budeme pomocou dažďovej vody rôzne bylinky. Žiaci v kvinte sa naučili, ako si vyrobiť recyklovaný papier. Naši najmladší žiaci v prime si vyskúšali odstraňovanie naftovej škvrny v mori a tiež si počítali a porovnávali svoju "ekologickú stopu".

          • EPAS Together 2024

          • Európsky parlament organizuje pre najaktívnejších študentov EPAS trojdňové kultúrno-vzdelávacie podujatie v rakúskom meste Graz. Našu školu pozvali ako víťaza EPAS 2023. Podujatia sa zúčastnilo približne 300 študentov zo 6 krajín (Slovensko, Chorvátsko, Maďarsko, Rakúsko, Slovinsko, ČR). Študenti pracovali v zmiešaných skupinách, zúčastňovali sa workshopov a prednášok v anglickom jazyku, prezentovali svoju prácu. Táto akcia podporila najmä rozvoj kritického myslenia a jazykových zručností, ktoré sú veľkým pozitívnym prínosom pre Ivku, Dadu, Sarah, Katku, Šimona, Sama, Jakuba a Mateja.

            Foto - Copyright: European Parliament/Thomas Raggam)

          • Sústredenie pre stredoškolské kybertímy

          • V dňoch 19.-21.4.2024 sa v Danišovciach uskutočnilo 2. ročník sústredenia pre stredoškolské kybertímy. Stretnutia sa zúčastnili aj členovia nášho kybertímu Daniel Horovčák, Samuel Hreško a Šimon Ján Ohriska (Sexta). Tímy predstavili realizované aktivity a svoje plány, absolvovali prednášky a riešili "hacknutie" stránky inej školy, zaisťovali digitálne stopy, písali hlásenie o bezpečnostnom incidente aj novinový článok a bol aj tradičný Pub quiz.

          • Digitálna bezpečnosť

          • Členovia nášho kybertímu pokračujú vo svojich aktivitách. Dňa 18. 4. 2024 sme u nás privítali žiakov 8. ročníka ZŠ Školská 2 v Michalovciach, pre ktorých si chlapci pripravili prednášku o tom, ako rozoznať phishig a iné podvody a ako sa pred nimi brániť.
            Po prednáške si žiaci preverili získané vedomosti v kvíze a najlepší získali sladkú odmenu. 

          • Young 4 Climate

          • Záverečná konferencia projektu sa konala dňa 16.4.2024 v priestoroch Východoslovenského múzea v Košiciach. Podujatia sa zúčastnili zástupcovia našej školy, partneri projektu - zástupcovia EZÚS Via Carpatia, Technická univerzita v Košiciach a Košický samosprávny kraj.

            Ďakujeme žiakom ktorí sa do projektu zapojili.

          • Úspech v krajskom kole

          • Náš žiak, Martin Bubán alias Bubo zo VI.O, dnes predviedol skvelý stand-up v súťaži Jazykový kvet v Košiciach, za ktorý získal v krajskom kole nádherné prvé miesto. Gratulujeme k úspechu. Tešíme sa spolu s Tebou a do ďalšieho kola prajeme hlavne veľa dobrej nálady a úsmevu.

          • Integrácia s gráciou

          • Dnes sa naši študenti spolu s klientmi Anima DSS zúčastnili prehliadky tanečnej a divadelnej tvorby špeciálnych zariadení - Integrácia s gráciou. Predstavili sa tancom z Liptova "Červené jabĺčko".

          • Kapela na turné

          • Dňa 9. apríla 2024 sa v Bratislave konal 33. ročník Celoštátneho kola Olympiády francúzskeho jazyka.

            Naša školská kapela sa ho na pozvanie predsedníčky doc. Jany Bírovej, PhD zúčastnila tiež a do záverečného programu prispela troma francúzskymi piesňami.Speváčky Daniela, Miška, Sára a Terka mali veľký úspech a spolu s chlapcami hudobníkmi ohúrili súťažiacich a aj členov poroty.

            Ďakujeme za pozvanie a dúfame, že sa vidíme aj o rok.

          • Okresné kolo súťaže Čo vieš o hviezdach 2024

          • Náš Zénó Hudák z Kvinty získal 1. miesto v tretej kategórii - stredné školy a stal sa tak víťazom vo vedomostnej súťaži z astronómie "Čo vieš o hviezdach 2024" v okrese Michalovce, ktorá sa konala 21. marca 2024. Postupuje na krajské kolo, ktoré sa tohto roku uskutoční v Michalovciach. 

            Blahoželáme mu k dosiahnutému úspechu a želáme veľa šťastia na krajskom kole. 

            Súťaž Čo vieš o hviezdach prebieha v troch vekových kategóriách. Súťaží sa z rôznych oblastí astronómie. Žiaci riešia slepú mapku oblohy, astronomické príklady a test z histórie astronómie.

            Výsledky: https://khazkc.sk/kh/blog/621/vysledky-okresneho-kola-sutaze-co-vies-o-hviezdach-2024.html

          • Súťaž o účasť na MS vo futbale

          • Odbor školstva KSK vyhlásil v spolupráci s OZ Integrácia pre žiakov škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK súťaž o výlet plný inšpirácie. Rozhodli sa, že umožnia 6 žiakom zúčastniť sa futbalového zápasu a večeri s hráčmi slovenskej reprezentácie počas Majstrovstiev Európy vo futbale vo Frankfurte (účasť na zápase slovenskej reprezentácie s víťazom baráže B v Dusseldorfe, prehliadka mesta Meinz, beseda s hráčmi slovenskej reprezentácie, prehliadka mesta Frankfurt, stretnutie s inšpiratívnymi ľuďmi žijúcimi v Nemecku).

            Medzi vybranými študentmi je aj nás Jakub BAMBURÁK (II.A). Uži si malý futbalový sníček:)

          • Ako sa pripraviť na pohovor a ako spraviť dobré CV

          • Súčasťou projektu  IT Lab Creativity 3, do ktorého je naša škola zapojená, sú aj prednášky a workshopy. Dňa 25.3.2024 sa jedného z nich zúčastnili žiaci III.B. V online workshope sa dozvedeli, ako si napísať dobrý životopis a ako sa pripraviť na pracovný pohovor.

            Ďakujeme p. Martinovi Haleckému z Astound Commerce, s.r.o., za zaujímavé a užitočné informácie.

          • Noc s Andersenom na Slovensku

          • 19. ročník medzinárodného podujatia zameraného na podporu čítania nás pozýva dňa 22.03.2024 na čítanie rozprávok a kúzelných príbehov počas jedného čarovného dňa a noci. Zábavné aktivity v školskej knižnici pripravili naše dofeambassadors :)

          • Festival podnikavosti

          • Dňa 19.3.2024 sa v Košiciach konal Festival podnikavosti. Bola to prezentácia stredoškolských podnikateľských nápadov z košického regiónu, na ktorých pracujú žiaci stredných škôl v rámci programu  Rozbehni sa! Academy. Najlepšie nápady získali grant 300 €, ktorý udelil Košický samosprávny kraj. Za nápad Zipsovač si ho prevzali aj dievčatá z našej školy Zuzana Pavlovová a Simona Oravcová.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Aj tento rok Krajská hvezdáreň a Zemplínske kultúrne centrum usporiadali súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Tentokrát išlo o 70. ročník okresnej súťaže a my sme tam mali 2 zástupcov v  IV. kategórii,  t.j. žiaci stredných škôl.

            V mimoriadne silnej konkurencii náš žiak Rudolf Romančák  dosiahol 3. miesto za prednes poézie a Michaela Antonyová  získala diplom za účasť a úspešnú reprezentáciu.

            Súťažiaci zároveň nabrali inšpiráciu a chuť pracovať na sebe aj naďalej, čomu sa veľmi tešíme a budeme im v tom držať palce.

          • Prednáška pre seniorov

          • Členovia nášho KyberTímu absolvovali v priebehu jesene a zimy sériu prednášok a teraz odovzdávajú nadobudnuté vedomosti ďalej. Dnes, 21.3., pripravili pre klientov michalovského domova seniorov prednášku zameranú na metódy sociálneho inžinierstva. Daniel Horovčák, Samuel Hreško, Matej Janus a Šimon Ohriska (Sexta) seniorom priblížili spôsoby, ako sa podvodníci môžu dostať k ich osobným údajom, alebo ako ich môžu pripraviť o financie a poskytli im praktické rady, ako sa týmto útokom brániť.

          • Technické múzeum - exkurzia

          • Dňa 12.3. a 13.3.2024 sa naši študenti druhého a tretieho ročníka zúčastnili exkurzie do Technického múzea v Košiciach, v rámci ktorej navštívili hneď niekoľko zaujímavých expozícií. Okrem oddelení venovaných histórii baníctva, hutníctva a kartografie na Slovensku si pozreli výstavu umeleckého kováčstva a ozdobných predmetov z kovov, ale aj expozíciu približujúcu dejiny zubného lekárstva a zubnej techniky v našom regióne.

            Hlavným bodom programu ale boli dve výstavy súvisiace s fyzikou. Prvá z nich obsahovala rôzne meracie prístroje a vynálezy, ktoré boli v minulosti súčasťou vedeckého bádania v tejto oblasti, ale nechýbali ani predmety z bežného života akými boli prvé modely televíznych prijímačov, telefónov, či domácich spotrebičov.

            Pre študentov najzaujímavejším ale určite bola interaktívne Vedecko-technické centrum pre deti a mládež, v ktorom si hravou formou mohli vyskúšať rôzne vedecké hračky a hlavolamy a tým si aj upevnili svoje poznatky z fyziky a prípadne aj nadobudli nové.

          • Olympiáda kritického myslenia

          • Svoje kritické myslenie a mediálnu gramotnosť dnes naši žiaci rozvíjali prostredníctvom krajského kola Olympiády kritického myslenia. V dvoch kategóriách si overili svoju schopnosť vyhľadávať informácie, odolnosť voči manipulácii, čitateľskú gramotnosť, argumentačné zručnosti, prácu s dátami a orientáciu v prostredí médií. Úspešní riešitelia postúpia do finále OKM, ktoré bude prebiehať prezenčne v Bratislave.

            Držíme palce!

          • Inspiring Girls Slovakia

          • Aj našu školu navštívila Anna Tomčová, leaderka projektov v rámci IBM Sustainability Accelerator.  Dievčatám do hĺbky porozprávala o svojej práci a o projektoch, na ktorých momentálne pracuje.

            Ďakujeme za návštevu nášho gymnázia.

          • Inovácie vo výučbe FYZIKY

          • Už druhý rok naša škola používa vo výučbe fyziky moderný digitálny systém Coach 7 od uznávanej firmy CMA. Systém využíva pri meraní fyzikálnych javov digitálne senzory a softvér tieto dáta vyhodnocuje. Vo vyučovacom procese rozvíja u žiakov aktívne objavovanie poznatkov a ich vedeckú gramotnosť. Táto digitálna technológia podporuje v súčasnosti preferované STEM vzdelávanie. Metóda podporuje vynaliezavosť a kreativitu, tímovú prácu, uplatňovanie vedomostí, učí riešiť problémy. Žiaci získavajú digitálne schopnosti a zručnosti, ktoré sú nevyhnutné v súčasnom rýchlo meniacom sa svete práce. V tomto školskom roku tento softvér používajú na hodinách fyziky už aj žiaci 1. ročníka, Kvinty a 2. ročníka bilingválneho štúdia. Realizovali analýzu videomerania pohybu telesa, merali statické a dynamické šmykové trenie. V podpore bádateľsky orientovaného vzdelávania budeme naďalej pokračovať.