• Úspech v literárnej súťaži

          • Dňa 29. 9. 2022 si naša žiačka Sofia Čeheľová (II.B) prevzala z rúk predsedu Ústavného súdu Slovenskej republiky, JUDr. Ivana Fiačana, PhD., cenu za 3. miesto v celoslovenskej literárnej súťaži za svoju báseň "Právo a spravodlivosť".


            Tešíme sa z jej úspechu s vlastnou tvorbou.

          • Ako sme si pripomenuli Európsky deň jazykov

          • 26. september je od 2001 Radou Európy vyhlásený za Európsky deň jazykov.

            Tento deň si tradične spestrujeme rôznymi aktivitami, pomocou ktorých si priblížime kultúry, zvyklosti a zaujímavosti krajín, ktorých jazyky sa učíme.

            Cieľom je zvýšiť záujem a motiváciu učiť sa cudzie jazyky a rôznorodé neformálne aktivity nám pomáhajú tento cieľ napĺňať.

            Počas tohtoročného Európskeho dňa jazykov si naši žiaci i hostia z partnerských škôl mali možnosť vyskúšať zahrať  Petangue, Darts, Australian football, Rounders, Wellington throwing, ochutnať špeciality ruskej a britskej kuchyne, ochutnať nemecké sladkosti, rozšíriť a preveriť si znalosti o krajinách, ktorých jazyky sa učíme a vlastné nadanie na učenie sa cudzích jazykov pri španielsko-anglickom kahoot kvíze a pri ďalších online aktivitách. K tomu im školská kapela zahrala a zaspievala piesne v rôznych jazykoch a žiaci predviedli vlastné stvárnenie slávnej  balkónovej scény z Rómea a Júlie.

            Myslím, že sme sa všetci zabavili, a už premýšľame nad tým, čo si pripravíme na budúci rok.

          • Projekt Participatívne rozpočty na stredných školách

          • Naše gymnázium sa zaradilo medzi 15 stredných škôl v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja, ktoré využili príležitosť a zapojili sa do pilotného projektu Participatívne rozpočty na stredných školách.  Národný projekt, ktorý zastrešoval Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti, bol pre študentov možnosťou urobiť na škole zmeny a vylepšiť ju. Na realizáciu víťazného projektov bola  poskytnutá dotácia zo zdrojov KSK vo výške 1000€.

            Projekt pod názvom Nie je škola ako škola prebiehal v niekoľkých fázach. Na začiatku februára 2022 sa uskutočnilo v spolupráci s krajským koordinátorom Iuventy online školenie, ktorého sa okrem školského koordinátora zúčastnili aj členovia Študentského parlamentu. V marci boli študenti a zamestnanci školy oboznámení so samotným projektom. V prípravnej fáze si študenti zahrali spoločenskú hru, ktorá simulovala proces participatívneho rozpočtu vo fiktívnom meste.  V apríli nasledoval zber nápadov v jednotlivých triedach. Študenti navrhovali projekty na zlepšenie klímy a prostredia v škole. Nasledoval  workshop nápadov, na ktorom sa o jednotlivých návrhoch diskutovalo, hodnotili sa a vybrali sa tie najlepšie, ktoré boli potom rozpracované do podoby projektov. Z nich vedenie školy vybralo päť postupujúcich do hlasovania – Posilnenie školského pripojenia wifi, Skleník, Viac zelene na škole, Outdoorové sedenie – výučba a Kamerový systém. Jednotlivé projekty boli prezentované počas kampane začiatkom mája. Samotné hlasovanie prebehlo 17. 5. 2022 a zapojilo sa doňho 220 študentov. Každý účastník mohol odovzdaním hlasu  spolurozhodnúť, ktorý projekt sa bude realizovať. Najvyšší počet hlasov  - 90 získal a do fázy realizácie postúpil projekt Outdoorové sedenie – výučba. Jeho autori  si z rúk pani riaditeľky prevzali diplomy.

            Víťazný projekt sa podarilo zrealizovať v stanovenom čase aj vyčlenenom rozpočte  a  v súlade s určenými cieľmi.  Vo vonkajšom priestore átria školy bolo vytvorené outdoorové sedenie, ktoré je pre študentov prínosom z viacerých hľadísk. Dáva možnosť spestriť výučbu hodinami na čerstvom vzduchu, slúži ako relaxačná a oddychová zóna počas voľných hodín a prestávok, skrášľuje prostredie školy a pozitívne ovplyvňuje atmosféru v škole.

            Projekt Participatívne rozpočty na stredných školách bol nepochybne prínosom a podporil demokratické rozhodovanie za spoluúčasti študentov, ako aj rozvoj kreativity, kritického myslenia, prezentačných a komunikačných zručností a zručností z oblasti finančnej gramotnosti. Je ešte veľa nápadov, ktoré by sme chceli v budúcnosti na našom gymnáziu zrealizovať. Preto by sme sa  do projektu Participatívne  rozpočty na stredných školách radi  zapojili  aj v budúcom školskom roku.

             

            PhDr. Zuzana Tkáčová, koordinátorka projektu

          • LEGO Spike Day

          • Dňa 21. 9. 2022 sa v univerzitnom vedeckom parku TECHNICOM v Košiciach konali workshopy v oblasti Lego robotiky, ktoré sú súčasťou implementácie projektu SKHU IT EDUCATION. Workshopov sa zúčastnili aj vybraní žiaci a učitelia našej školy.

            Workshop pre učiteľov bol zameraný na prácu so setmi LEGO Spike Prime nielen na hodinách informatiky. Druhá časť workshopu bola venovaná vyučovacej metóde EDU SCRUM.

            Žiaci v prvom workshope riešili zadané úlohy pomocou robota, ktorého sami poskladali a naprogramovali. Druhý workshop bol zameraný na design thinking. Tímy, ktoré boli zložené zo žiakov z rôznych škôl, mali za úlohu navrhnúť odpočinkový kút v škole, či zariadenie izby pre študenta a hráča počítačových hier. V závere workshopu tímy prezentovali svoje návrhy.

          • Matfyzácke dni

          • Dňa 16. septembra 2022 sa vybraní žiaci našej školy zúčastnili prednášky o možnostiach štúdia na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavých vecí a rozšírili si obzor o možnosti ďalšieho štúdia v tejto oblasti. Prednáška prebehla v priateľskej a uvoľnenej atmosfére. Študentky 5. ročníka študijného programu Ekonomická a finančná matematika nám porozprávali o svojich zážitkoch a skúsenostiach, ktoré zažili a nadobudli počas svojho štúdia. Na prednáške sme sa dozvedeli nielen aké je to byť študentom vysokej školy, ale porozprávali nám aj o uplatnení na trhu práce po absolvovaní niektorého z ponúkaných programov fakulty. Hovorili aj o výhodách a nevýhodách štúdia, o bohatej ponuke športov v rámci telesnej a športovej výchovy a na záver spomenuli aj zahraničný výmenný program Erasmus, ktorý ponúka ich univerzita.

            Jana Ondo-Eštoková, Vanesa Skybová (III.A)

          • Exkurzia Rím 2022

          • V dňoch 9. - 14.9.2022 sa naši študenti vybrali do mesta dvoch bájnych bratov, Romula a Réma, hlavného mesta Talianska, do mesta Rím. Mnohí z nich si prvýkrát skúsili let lietadlom a prekročili hranice strednej Európy. Za pár dní sme si pozreli tie najkrašie pamiatky počnúc Koloseom a končiac až pri najmenšom štáte sveta, Vatikáne. Okúsili sme taliansku kuchyňu i temperament, schodili topánky, priniesli suveníry.

            Posledný z dní sme vzťahy utužili vo vlnách a piesku - na pláži Anzio. Všetkým zúčastneným ďakujeme a veríme, že tento zájazd začal šnúru nezabudnuteľných zážitkov tohto školského roka na našom Gymnáziu.

            Arrivederci!