• Súťaže v basketbale

          • V mesiaci november sa uskutočnili basketbalové súťaže chlapcov a dievčat stredných škôl. Naši chlapci sa zúčastnili obvodového kola a dievčatá okresného finále. Chlapci síce po sľubných výkonoch ďalšiu účasť na okresnom kole nevybojovali, no dievčatá len tesnou prehrou v jednom zápase nedosiahli na vytúžené tretie miesto.

            Všetkým zúčastneným týchto podujatí sa preto chceme poďakovať za predvedené výkony a snahu o čo najlepšiu reprezentáciu našej školy.   

          • Data&Security Day

          • V sobotu 10.12.2022 sa na našej škole uskutočnil Vianočný Data&Security Day. Žiaci stredných škôl z nášho okolia sa stretli s odborníkmi z CSIRT UPJŠ a Ústavu matematiky PF UPJŠ, aby sa naučili niečo nové z oblasti informačnej a kybernetickej bezpečnosti a dátovej analýzy.

            Program bol pestrý – začal prednáškou „Súdne rozhodnutia z pohľadu dátovej analýzy“, nasledovala prezentácia aktivít nášho bezpečnostného tímu. Po krátkej prestávke sa konal workshop „Ako sme hľadali nezvestné osoby – OSINT v praxi“ a účastníci si mohli prakticky vyskúšať, ako hľadať nezvestnú osobu pomocou dostupných informácií a služieb. Na druhom workshope sa učili, ako spracovávať a interpretovať dáta, aby odlíšili zmysluplné informácie a nenechali sa nimi oklamať. Nakoniec sa uskutočnil Pub Quiz, v ktorom sa súťažilo o ceny.

            Ďakujeme tímu z CSIRT UPJŠ za zaujímavú akciu a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Mesiac december sme odštartovali "Vianočnou dvojdňovkou"

          • Zdá sa Vám, že ste o tom ešte nepočuli? Nečudejeme sa. Bol to nápad novozloženého Školského parlamentu, vďaka ktorému sa celá škola odela do atmosféry Vianoc. 1. decembra Vás pri vstupe mohli privítať študenti pripnutím červenej stužky, symbolu solidarity s ľuďmi trpiacimi na HIV/AIDS. V tento deň Vás mohla celou školou unášať aj vôňa perníčkov z akcie “Pečie celá škola”, ktorú koordinovala naša kolegyňa, učiteľka Mgr. Adela Kužmová. Pečením perníkov sme prinavrátili tradície Vianoc aj do priestorov školy, rozosmiali tváre, upevnili vzťahy, stimulovali kreativitu a hlavne zaprášili oblečenie múkou. Nikto z nás nechcel súťažiť, preto “Pečie celá škola” niesla myšlienku zábavy a spolupráce. Perníky sa pojedli v procese, a niektoré po procese. Podstatné je, že žiadna tácka neostala plná. A aby sme nezabudli, počas pečenia sa študenti mohli zúčastniť aj workshopu profesionálneho zdobenia perníčkov. Daný deň bol o všetkých študentoch, a preto sme vyšli v ústrety aj športovým dušiam. Naši kolegovia, učitelia telocvikári - Mgr. Juraj Sabol a Mgr. Gabriel Korčák, sa postarali o športovú zábavu v telocvični. Ostatní študenti šírili vianočného ducha Vianoc chodbami školy cez jej výzdobu pod vedením Mgr. Lucie Chocholáčkovej.

            Druhý deň “Vianočnej dvojdňovky” sa na škole uskutočnili vianočné trhy. Naši študenti sa ukázali ako kreatívci i systematickí obchodníci pri predaji výrobkov. Mohli ste ti vybrať od odlievaných sviečok, cez chutné koláčiky, med, vianočný punč a čokoládu so šľahačkou, po tenisky a rôzne vianočné ozdoby. Na trhoch ste si tiež zatočili kolesom šťastia a pri jeho troške ste vyhrali krásny balíček. V rámci spolupráce školy s DSS Anima, sa vianočných trhov zúčastnili aj naši priatelia - prijímatelia daného domova. Vzťahy s DSS Anima dlhodobo udržiava a upevňuje naša kolegyňa RNDr. Ľudmila Bertičová. Celkovú atmosféru Vianoc dotvárala hudba kolied v pozadí, v podaní našej školskej kapely pod vedením Mgr. Ľuboša Rovňáka. A aby trhy na škole mali skutočný význam, nezabudli sme na pomoc ostatným a uskutočnili zbierku pre organizáciu UNICEF, kde každá trieda z predaja výrobkov venovala 10,-eur na pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú. V hlasovaní si zvolili vyzbierané peniaze venovať na zakúpenie purifikačných tabliet do vody, čím prispeli k dotácii približne 178 000 litrov pitnej vody. O dokumentáciu týchto dní sa postarala školská redakcia GYMMI pod vedením Mgr. et Mgr. Martiny Buraš.

            Naša škola možno nepatrí k najväčším, ale bijú v nej obrovské srdcia plné lásky

            Mgr. Ivana Baranová a členovia Školského parlamentu

          • Zemplínske pero 2022

          • V piatok 9. 12. 2022 v galérii Zemplínskeho kultúrneho centra prebehlo slávnostné vyhodnotenie a rozborový seminár 24. ročníka Zemplínskeho pera 2022.                     

            Súťaž je zameraná na vlastnú tvorbu začínajúcich autorov. Jej cieľom je podpora mladých talentov na Zemplíne.                                                                  

            Po slávnostnom otvorení sa prítomným prihovorila Alžbeta Verešpejová, autorka kníh pre deti, ktorá porozprávala o priebehu súťaže a výbere ocenených prác, ktorý podľa porotcov nebol ľahký, nakoľko všetky predložené práce dosahovali vysokú kvalitu.

            Za našu školu boli ocenené dve práce.

            1. miesto v III. kategórii - próza získala Gabriela Spišáková zo IV.B

            2. miesto v III. kategórii – próza za prácu Sny získala Ivana Ferková

            Ostatní súťažiaci z našej školy dostali diplom za účasť.                                         

            Po ocenení prebehol rozborový seminár, na ktorom odborná porota individuálne rozoberala práce súťažiacich. Porotkyne vyzdvihli to, čo bolo na prácach dobré a poradili nám, čoho sa máme vyvarovať.                                                                                                                

            Ich rady sme si vzali k srdcu a veríme, že na budúci rok budú naše práce ešte kvalitnejšie.

          • #ekoalarmvyzva a #mikulasbezodpadu

          • Aj tohto roku sme sa zapojili do ekoalarm výzvy Mikuláš bez odpadu. Naši študenti pripravili mikulášske darčeky z odpadového materiálu a tým prispeli k predchádzaniu vzniku odpadu. Tieto darčeky posúvame ďalej, aby mohli v čase Vianoc vyčariť úsmev a radosť osamelým ľuďom.

          • Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • ,, Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok ,, aj tento rok sme prijali výzvu na tento krásny projekt. Dobročinná akcia pre našich drahých seniorov nás nenechala chladnými.

            Vyzbierali sme množstvo krabíc.Veľké ďakujeme

          • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY ĽUDSKÝCH PRÁV

          • Dňa 28. novembra 2022 sa konalo školské kolo Olympiády ľudských práv. Súťažiaci si najskôr zmerali sily vo vedomostnom teste, po ňom nasledovala ústna časť. 

            Na prvom mieste sa umiestnila Dominika Bavoľárová z triedy IV.A, na druhom mieste Dominik Erik Gubík z triedy II.B a na treťom mieste Nicole Foltýnová z triedy VII.O.

            Srdečne blahoželáme a držíme palce v krajskom kole!

          • Exkurzia v Aureliu

          • Aurelium je zážitkové centrum vedy, ktoré vzniklo v roku 2016 a je jediným centrom tohto druhu na Slovensku. Ponúka návštevníkom interaktívne expozície, ktoré pútavým spôsobom prezentujú najzaujímavejšie javy v oblasti fyziky, chémie, biológie a iných prírodných a technických vied. Hlavným cieľom centra je popularizácia vedy medzi mladými ľuďmi.

            Exkurzia sa uskutočnila 30. novembra 2022 a zúčastnili sa jej vybraní študenti 3. a 7. ročníka našej školy, ktorí prejavujú bližší záujem o prírodovedné predmety. Návštevu Bratislavy si študenti spestrili prehliadkou centra mesta a nábrežia Dunaja.

          • GREENFLUENCERI

          • Naša škola sa stala jednou zo 42 dvoch škôl na Slovensku, ktoré majú možnosť byť súčasťou vzdelávacieho programu Ekofond SPP pre budúcnosť a súťaže Greenfluenceri a energia. Cieľom súťaže je upozorniť na problematiku ochrany životného prostredia a s tým spojeného efektívneho využívania energie, hľadať udržateľné riešenia a šíriť ich medzi ostatných.

            Tejto úlohy sa chopili študenti III.B triedy – Marcela Majorošová, Samuel Cuprík a Marek Leško. Začiatkom novembra absolvovali online workshopy na témy Energia a Životné prostredie. V pondelok 28.11.2022 sa študenti zúčastnili prezenčných workshopov v Prešove, ktoré boli zamerané na sociálne siete a kritické myslenie. Na nich preukázali svoj záujem o dané témy, aktivitu a šikovnosť pri zapájaní sa do úloh v rámci workshopov, čo potvrdil aj kvíz, v ktorom sa naša študentka M. Majorošová, ale aj celkovo škola zaradili medzi víťazov.

            Nášmu tímu želáme, nech sa im aj naďalej darí a prajeme veľa síl a nadšenia pri realizácii ďalších fáz projektu.

             

          • EUROSCOLA

          • V uplynulých dňoch naši študenti realizovali aktivity súvisiace s programom Euroscola. Naši študenti sa zamerali na tému pracovných a študijných možnosti v rámci Európskej únie.

            Organizátori absolvovali besedu s poslancom KSK, Milanom Kaplanom, s ktorým diskutovali o prínose EÚ v rámci nášho priestoru. Zúčastnili sa na workshope, kde pracovali na svojich osobnostných zručnostiach v tíme a vytvorili nielen pre študentov našej školy podujatie, na ktorom podávali informácie o možnostiach štúdia a práce v zahraničí.

            Súčasťou prezentácií boli aj zábavné aktivity a občerstvenie.

            Sme hrdí, že v našich radoch máme mnoho kreatívnych a iniciatívnych študentov

          • Náboj Junior

          • Dňa 25. novembra 2022 sa na Gymnáziu Pavla Horova konala súťaž Náboj Junior. Ide o medzinárodnú matematicko-fyzikálnu tímovú  súťaž pre žiakov druhého stupňa základných škôl  a príslušných ročníkov osemročných gymnázií. Na Slovensku prebiehala na 23 miestach. Okrem Slovenska sa súťažilo aj v  Belgicku, v Českej Republike, vo Francúzsku, v Holandsku, v Chorvátsku, v Poľsku a v Španielsku. Zadania úloh sú (až na preklad do iných jazykov) rovnaké na všetkých súťažných miestach a vo všetkých krajinách.

            Našu školu reprezentoval tím v zložení Michal Parikrupa (kvarta), Bohuš Hajduk (kvarta), Marek Dolinič (tercia) a Samuel Bubán (tercia). Chlapci získali nádherné umiestnenia: 2. miesto z 15 tímov v našom regióne, 12. miesto zo 417 zúčastnených tímov zo Slovenska a 44. miesto zo všetkých zúčastnených 1392 tímov na medzinárodnej úrovni.

            Blahoželáme!

          • Keď nás učenie cudzieho jazyka baví!/Joy of learning foreign languages!

          • Diskusia v skupinách rozvíja rečové schopnosti študentov – v mnohých profesionálnych prostrediach je rozprávanie v skupine nevyhnutné. Pripravujeme študentov na to, aby sebavedomo hovorili pred svojimi rovesníkmi. Hovorenie na verejnosti je zručnosť, ktorá sa zlepšuje s väčšou praxou. Podporou diskusie v triede, pripravujeme svojich študentov na prostredie v reálnom svete.

            Classroom discussions develop Students’ Speaking Skills – in many professional settings, speaking in a group is essential. We prepare students to speak confidently in front of their peers. Public speaking is a skill that improves with more practice. So when we promote classroom discussions, students are being prepared for real-world settings.

          • Úspech našej žiačky v súťaži Horovov Zemplín

          • 24. novembra 2022 sa v Mestskom kultúrnom stredisku v Michalovciach uskutočnil 44. ročník recitačnej súťaže v umeleckom prednese poézie, venovanej nášmu rodákovi - Horovov Zemplín. Ide o významnú súťaž, na ktorej sa zúčastňujú recitátori z Košíc, Trebišova, Veľkých Kapušian, Sobraniec a Michaloviec.

            Našu školu na tomto podujatí zastupovala Sofia Čeheľová z triedy II.B. Jej citlivý zmysel pre umelecké vnímanie a precítené vyjadrenie poetického textu odbornú porotu doslova očaril a mnohí nad jej úžasným výkonom neskrývali dojatie. Sofiin recitátorský prístup napokon odborná porota odmenila nádherným 2. miestom.

            Sofia je nielen výborná a nádejná recitátorka, ale aj úspešná autorka. Svedčí o tom aj jej víťazstvo v celoslovenskej literárnej súťaži Ústavného súdu, kedy hravo porazila aj svoje súperky z vysokých škôl. Pravidelne sa so svojou vlastnou básnickou i prozaickou tvorbou zapája do celoslovenských súťaží v slovenskom i v anglickom jazyku, ako napríklad Slová o budúcnosti Európy, English Essay Competition, taktiež svojou tvorbou prispela do školského časopisu Bonzák a pre DSS Anima, s ktorou naša škola dlhodobo spolupracuje.

            Sme veľmi radi, že máme takúto nesmierne talentovanú žiačku na pôde našej školy. Sofii srdečne blahoželáme  a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

          • Sárova Bystrica - celoslovenská prehliadka moderátorov

          • V dňoch 24.11.-25.11.2022 sa študent našej školy Ján Hadžala z triedy III.A zúčastnil na celoslovenskej súťažnej prehliadke mladých moderátorov SÁROVA BYSTRICA v Stredoslovenskom osvetovom stredisku v Banskej Bystrici ako víťaz krajského kola.

            Podujatie prebiehalo už od štvrtka, kedy si všetci súťažiaci na večernom prípravnom seminári vyžrebovali  vysielacie skupiny, v ktorých mala súťaž prebiehať a mohli pracovať ako jeden spoločný vysielací tím. Úlohou študentov bolo prepracovať svoje texty z krajského kola a prispôsobiť ich potrebám  celoslovenskej súťaže tak, aby podporili každého člena svojho tímu, čím si vyskúšali svoju pohotovosť, improvizáciu a zmysel pre prácu v kolektíve.

            Prehliadka sa uskutočnila v piatok a pozostávala z piatich disciplín:

            1. spravodajský text

            2. reklama

            3. vlastná relácia

            4. rozhovor so zaujímavým človekom

            5. reportáž - pripravená ako video

            Výkony jednotlivých vysielacích tímov pozorne sledovala odborná porota, zložená  z profesionálnych rozhlasových a televíznych moderátorov: Branislav Závodský, Mariana Kovačechová, Oľga Džupinková, Martina Kašiarová, Radoslav Zemančík.

            Po prehliadke nasledoval rozborový semínár, v ktorom jednotliví členovia poroty zhodnotili výkony mladých študentov a odovzdali im svoje cenné rady a skúsenosti z vlastnej profesionálnej praxe, aby im pomohli v ich ďalšom napredovaní.

            Celková atmosféra bola veľmi príjemná a niesla sa v duchu vysokej profesionality, či už zo strany študentov, ale aj organizátorov a odbornej poroty.

            Jankovi sa podarilo načerpať bohaté skúsenosti, ktoré sa mu určite zídu v jeho ďalšej práci.

            Ďakujeme za skvelý výkon!

          • Okresné kolo žiakov v šachu

          • Dňa 14. 11. 2022 sa náš žiak Michal Parikrupa (kvarta) zúčastnil okresných majstrovstiev žiakov v šachu. Vybojoval si krásne 1. miesto a postup do krajského kola. Držíme mu palce.

          • Regionálne finále v bedmintone dievčat SŠ

          • Dňa 16.11.2022 sa konalo na SOŠOaS v Michalovciach regionálne finálne dlhodobých športových súťaží Košického samosprávneho kraja za účasti 5 družstiev. Naše dievčatá v zložení Kristína Schumerová, Amália Michalovová a Viktória Halovská skončili na stupňoch víťazov a obsadili pekné tretie miesto.

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

            Celkové poradie:

            1. Gymnázium Trebišov

            2. Gymnázium Kráľovský Chlmec

            3. Gymnázium Ľ. Štúra Michalovce

            4. Gymnázium P. Horova Michalovce

            5. SOŠ obchodu a služieb Michalovce

          • Súťaž YPSILON

          • Dňa 24.11.2022 sa vybraní žiaci primy a kvarty zúčastnili na celoslovenskej súťaži YPSILON s podtitulom Slovina je hra, zameranej na zábavné preverenie získaných vedomostí z materinského jazyka.

            Cieľom súťažiacich bolo popasovať sa s testovými úlohami z rôznych oblastí slovenského jazyka a literatúry, a to veľmi príjemnou, zábavnou formou, plnou netradičných úloh vo forme doplňovačiek, krížoviek a rébusov, zameraných aj na čitateľskú gramotnosť a prácu s umeleckým textom.

            Veríme, že naši žiaci si aj touto formou rozvinuli svoje vedomosti a skúsenosti a držíme im palce v záverečnom vyhodnotení!

          • ... na súde

          • Dňa 23.11.2022 sa žiaci prvého ročníka zúčastnili pojednávania na Okresnom súde v Michalovciach. Pred pojednávaním im sudca JUDr. Daniel Petričko porozprával o význame súdov v spoločnosti, o správaní sa na súde a v pojednávacej miestnosti, ako aj  o rôznych zaujímavostiach aj z histórie súdnictva. Žiaci mali možnosť aj klásť otázky, na ktoré dostali odpovede. Následne sa zúčastnili otvorenia hlavného pojednávania, kde mali možnosť vidieť procesné strany, ako aj výsluch obžalovaného a predkladanie dôkazov. Na záver si urobili spoločnú fotku a s novými dojmami a zážitkami sa vrátili do školy. Za ochotu a veľmi milý prístup patrí pánovi sudcovi poďakovanie.

          • Inspiring Girls

          • Dňa 16.11.2022 sa naše prváčky zúčastnili prednášky k medzinárodnému dňu študentstva. Dievčatá motivovala prednášajúca Monika Koičová, ktorá pracuje na pozícií Programový manažér pre Európu, Centrum pre medzinárodné súkromné podnikanie.

            Pani Koičová vedie portfólio programov CIPE v strednej a východnej Európe zameraných na posilnenie súkromno-verejného dialógu, presadzovanie úlohy žien v biznise a celkové posilnenie podnikateľského prostredia či digitálnu transformáciu v regióne.

            Porozprávala im svoj príbeh štúdia v zahraničí - je absolventkou Medzinárodných vzťahov na Národnej politickej univerzite na Taiwane, kde ukončila svoje štúdiá, ktoré predtým absolvovala aj v Mexiku, Prahe či v Lisabone.

            Monika zastáva medzinárodnú pozíciu v rámci celosvetovej organizácie Rotary a je členkou predstavenstva KAPA12.

            Dievčatám sa prednáška páčila a veríme, že si pôjdu za svojimi snami ako prednášajúca Monika.