• World Robot Olympiad 2023

          • Naši žiaci Bohuš HajdukZénó Hudák z kvarty získali 2. miesto na Majstrovstvách Slovenska medzinárodnej súťaže WRO. V priestoroch košického Kulturparku sa 6.6.2023 zišli tímy žiakov z celého Slovenska. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

            Súťažilo sa v 3 kolách, v ktorých sa naši chlapci neustále zlepšovali, čo im nakoniec vynieslo krásne 2. miesto a možnosť zúčastniť sa medzinárodnej súťaže v Dánsku.

          • Language QuizHeads

          • Deň detí na gymnáziu prebehol súťažne. Triedy mali možnosť zapojiť sa do súťaže Language QuizHeads, kdesi si overili znalosti z reálií, kultúry a ďalších oblastí zo všetkých cudzích jazykov, ktoré sa na škole vyučujú. Zapojených bolo celkovo 33 žiakov z 11 tried a z nich sa cez kahoot dostali do druhého kola 3 najlepšie triedy. Celkovým víťazom sa stala trieda III.A v zložení Jana Ondo-Eštoková, Janko Hadžala a Tadeáš Hricik, ktorí si za svoje pekné vedomosti odniesli tašku plnú cien. Gratulujeme 👏

          • Workshop s micro:bitmi

          • Občianske združenie Aj Ty v IT má za cieľ motivovať a podporovať dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií. Lektorky z tohto združenia pre dievčatá z II.B pripravili workshop, ktorý nadviazal na akciu z minulého školského roku. Žiačky si vyskúšali ďalšie aktivity s micro:bitmi – programovali digitálnu kocku, použili senzor teploty na spustenie ventilátora, pripojili k micro:bitu LCD displej.

            Ďakujeme lektorkám za zaujímavú akciu a veríme, že tento workshop motivuje dievčatá k väčšiemu záujmu o oblasť digitálnych technológií.

          • Jeden príbeh, ktorý oslovil mnohých

          • Nikto v roku 1944 netušil, že mladé 16-ročné dievča bude inšpiráciou pre mnohých mladých, no nielen,  ktorí budú chodiť k jej hrobu a modliť sa za svojich budúcich partnerov a za svoje rodiny. Spoznať príbeh blahoslavenej Anky Kolesárovej mali možnosť aj študenti našej školy. Druháci putovali 25. mája do malej dedinky Vysoká nad Uhom, aby sa inšpirovali odvahou a silou mladej ženy, ktorá neváhala položiť za obranu svojej čistoty život. V dnešnej dobe, kedy sa mladým ponúka láska ako niečo, čo si môžem zobrať a odhodiť kedy chcem, sa práve Ankin príbeh stáva otáznikom a vedie k zamysleniu. Po oboznámení sa s jej životom zostali aj naši študenti hlboko dotknutí a môžem povedať, že mali priestor sa zamyslieť a zhodnotiť si svoje hodnoty.

            Vyjadrenia študentov: „toto bol asi najsilnejší príbeh, aký som vo svojom živote počula“, „pomohlo mi upratať si vo vzťahoch a prehodnotiť priority“. Tak držme mladým palce, nech sa vedia v živote múdro a rozvážne rozhodovať a nech im v tom pomáha aj b. Anka Kolesárová.

          • Kurz na ochranu života a zdravia

          • V prvej polovici mája naši gymnazisti absolvovali vo Vysokých Tatrách kurz na ochranu života a zdravia. Ubytovanie a stravovanie sme mali zabezpečené v obci Stará Lesná v penzióne Lomnický. Kurzu sa zúčastnilo 64 študentov tried III.A, III.B, VII.O. Študenti mali možnosť objavovať krásy Popradského plesa, Štrbského plesa či Studenovodských vodopádov plných vody z roztápajúceho sa snehu. Pre zdatnejších turistov bola určená návšteva Zamkovského chaty.  Po náročných túrach sa študenti mohli zregenerovať a oddýchnuť si  v termálnych vodách Aquacity Poprad.

          • Úspech v IQ olympiáde

          • V priebehu mesiaca apríl sa žiaci primy, tercie a kvarty zapojili do 12. ročníka IQ olympiády. Súťaž nepreveruje „naučené“ vedomosti, ale najmä schopnosť logicky uvažovať a je zostavená ako sada logických úloh. Najlepší výsledok dosiahol Zénó Hudák z kvarty, ktorý postúpil do regionálneho kola, kde v konkurencii 80 žiakov z Košického a Prešovského kraja Zénó obsadil výborné 6. miesto a postupuje do celoslovenského kola.

            Zénóvi ďakujeme za reprezentáciu a želáme veľa úspechov v celoslovenskom kole.

          • Grant na projekt „Mindset a prekonávanie stereotypov“

          • S radosťou Vám oznamujeme, že našej škole bol schválený grant Národnou agentúrou programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu na realizáciu projektu „Mindset a prekonávanie stereotypov“  vo výške 30 095 EUR 👏🏻 #erasmus

          • Maturitné skúšky

          • Od pondelka do štvrtka na našom gymnáziu prebiehali ústne maturitné skúšky a my musíme s radosťou skonštatovať, že všetci naši maturanti majú skúšku dospelosti úspešne za sebou! Uvidíme sa na slávnostnom vyraďovaní absolventov.

          • Titul „Škola eTwinning“

          • S veľkou radosťou a hrdosťou Vám oznamujeme, že naša škola získala titul „Škola eTwinning – eTwinning School“! Tento titul udeľuje na dva roky Centrálna podporná služba eTwinning (CSS) v Bruseli a je tým najvyšším ocenením práce školského kolektívu v platforme eTwinning.

            Ďakujeme všetkým našim učiteľom a žiakom, ktorí sa podieľajú na týchto projektoch!

          • Odovzdávanie cien v súťaži Vodovodná

          • Dnes bola naša II.B odmenená za natočenie spotu na tému Môj život s vodou. Zablahoželať a odovzdať ceny im prišiel riaditeľ VVS, a.s., Michalovce, Ing. Marián Červeňák.

          • Ako poznať dezinformácie

          • V dnešnej digitálnej dobe sa na nás valia informácie z každej strany. Internet ponúka neobmedzené množstvo informácií a zdrojov, ale na druhej strane dáva priestor šíriteľom nepravdivých správ.

            Dňa 17. 5. 2023 sa žiaci V. O zúčastnili prednášky o dezinfomáciách. Mgr. Štefan Zachariaš z Europe Direct Košice im porozprával, čo sú dezinformácie, ako sa šíria, prečo sú škodlivé a ako si overiť, či informácie sú pravdivé. Nakoniec si žiaci prakticky vyskúšali, či dokážu odlíšiť pravdivé správy od dezinformácií.

          • Sme najlepší v súťaži EduCup

          • Finále úvodnej sezóny východoslovenskej stredoškolskej ligy EduCup sa uskutočnilo 13. 5. 2023 v priestoroch spoločnosti Deutsche Telekom IT Solutions v Košiciach. Celkovo do prvej sezóny EduCupu v League of Legends bolo zapojených 15 tímov z celého východného Slovenska. Náš tím v zložení  Gabriel Sabol, Peter Gramata a Matej Kevély, sa dobojoval až do finále, kde sa stretli s tímom zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove. Chlapci z našej školy suverénne a zaslúžene vyhrali celý turnaj.

          • Prednáška ÚPSVaR

          • Školský rok sa chýli ku koncu a naši maturanti si pomaličky balia svoje stredoškolské batohy, aby ich čoskoro vymenili za nové – vysokoškolské.

            Nie všetci ale plánujú hneď po maturite opäť zasadnúť do školských lavíc.

            Pre tých, ktorí majú iné plány, ÚPSVaR Michalovce pripravil prednášku o tom, čo treba robiť, ak by od septembra 2023 nenastúpili na vysokú školu, prípadne, ak by sa rozhodli školu zmeniť počas akademického roka.

            Dozvedeli sa o postupoch a termínoch, ktoré treba dodržať, aby sa vyhli zbytočným nepríjemnostiam a výdavkom.

            Budúci absolventi dostali praktické informácie potrebné na to, aby sa dokázali dobre orientovať vo svete „dospelých“.

          • Súťaž Vodovodná

          • Blahoželáme žiakom II.B, ktorí sa aj tento rok zapojili do súťaže s Východoslovenskou vodárenskou spoločnosťou, a.s. a obsadili 2. miesto v kraji. Natočili krátky spot na tému Môj život s vodou a získali balíček skvelých praktických predmetov.

          • Prednáška zástupcov Európskeho parlamentu

          • Vybraní žiaci našej školy sa dňa 2. 5. 2023 stretli so zástupcami Európskeho parlamentu so sídlom v Bratislave. Na prednáške sa dozvedeli, ako funguje Európsky parlament, ako sa člení a aký je jeho cieľ. V rámci tohto podujatia sa tiež rozoberala problematika hoaxov a dezinformácií. Žiaci sa naučili ako si overiť pravdivosť informácií získaných z internetu a ako sa prípadne pred klamlivými informáciami chrániť. Na záver si v rámci projektu overili nadobudnuté znalosti v kvíze. Výhercovia boli odmenení tematickými cenami.

          • Hodina práva v bilingvále

          • 24.4.2023 prijala na našu hodinu práva pozvanie prokurátorka Okresnej prokuratúry v Michalovciach JUDr. Alica Fedorová. Žiakom odprezentovala najčastejšie trestné činy páchané mladistvými, ako aj postup pri vyšetrovaní týchto trestných činov a následky s tým spojené. V závere prednášky žiakom porozprávala aj u Ústave na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých v Sučanoch a priniesla ukázať aj fotky zo života v tomto ústave. V závere hodiny veľmi ochotne odpovedala na rôzne otázky žiakov.  Za svoju prezentáciu a diskusiu si vyslúžila potlesk žiakov. Pani prokurátorke by sme sa aj touto cestou chceli poďakovať. 

          • E-Twinning po nemecky

          • Nemčinári zapojení do projektu e-Twinning sa v tento piatok stretli online so svojimi spolupracovníkmi z Mníchova.

            Tentoraz sme si vyskúšali novú aktivitu – skupinovú prácu. Žiaci boli rozdelení do dvojčlenných skupiniek, v ktorých jedným členom bol náš žiak, druhým členom partner z Nemecka.

            V úvode online stretnutia sme sa spoločne pozdravili cez videokonferenciu, pri ktorej sa členovia vytvorených tímov videli naživo a zároveň stručne prebrali svoje úlohy. Hlavnou úlohou tímov bolo vytváranie príspevkov do e-knihy cez aplikáciu Book Creator. Členovia tímov pracovali súčasne na jednej stránke e-knihy a spracovávali svoju zadanú tému vo forme textov, obrázkov aj videí. Novinkou bola možnosť byť s partnerom v neustálom kontakte online a v prípade nejasností si posielať otázky, okamžité odpovede či komentáre. Pred záverom stretnutia sme sa opäť videli zoči-voči a dali si spätnú väzbu.

            Všetci sme sa zhodli, že online stretnutie sa vydarilo a skúsime naplánovať ešte jedno podobné. Žiakov táto spolupráca zaujala, pretože získali novú skúsenosť, ktorá ich posúva vpred v komunikácii v nemčine.

            Vďaka, boli ste úžasní!

          • Turistický krúžok

          • V sobotu, 22.4.2023, sme sa v rámci študenmi obľúbeného turistického krúžku opäť vybrali do prírody. Túra viedla z Obišoviec na Skalku a z Kysaku na Jánošíkovu baštu. Ďakujeme všetkým zúčastneným a tešíme sa na ďalší výlet.