• Návšteva Štrasburgu - EPAS 2023

          • Presne pred rokom sme sa zapojili do projektu Epas 2023. Netušili sme do čoho ideme. Časom nás naša práca začala naozaj baviť a hnala nás aj cena za výhru, ktorou bola návšteva Európskeho parlamentu v Štrasburgu. V júni sme vyhrali. Nechcelo sa nám veriť tomu, že z celého Slovenska sme boli najlepší. November sa nám zdal ďaleko, no včera sme sa vrátili zo Štrasburgu. Navštívili sme aj mesto a videli jeho krásu francúzsko-nemeckej atmosféry, ale najmä sme videli parlament. Precvičili sme si náš anglický jazyk, a poniektorí aj francúzsky, či nemecký, mali sme možnosť viesť rozhovory s rôznymi dôležitými ľuďmi. A stali sme sa súčasťou simulovaného parlamentu, kde sme hlasovali o zákone ktorý sa týkal cybersecurity. Na záver sme viedli konverzácie s našimi rovesníkmi z celej Európy. Myslím že mnohí z nás si uvedomili že na našej budúcnosti záleží, že my sme budúcnosť, a my ju máme už teraz v rukách.

            Ďakujeme Európska Únia, za všetky možnosti ktoré nám dávaš.

          • READYCON 2023

          • Objaviť budúcnosť pracovného trhu a získať informácie o najnovších trendoch v oblasti financií mohli naši študenti navštevujúci seminár z ekonomiky. Prostredníctvom online vysielania konferencie READYCON 2023 dňa 21. 11. 2023 sa v odborných reláciách dozvedeli od odborníkov z praxe nielen o kľúčových trendoch, ale  aj o  zaujímavých firmách pôsobiacich vo sfére financií. 

            Pre študentov  bol taktiež pripravený pracovný list na témy  bitcoin a decentralizované financie, sociálne zodpovedné investovanie, trendy, podnikanie a startupy v oblasti fintechu a finančníctvo v praxi.

          • DEŇ TOLERANCIE

          • Potreba šírenia tolerancie ako morálnej hodnoty sa vzhľadom na dianie vo svete, ako aj každodenné situácie z reálneho života, javí byť čoraz viac aktuálna. Naše gymnázium pripravilo 16. novembra pri príležitosti Dňa tolerancie v spolupráci s OZ Pomoc rodine pre študentov aktivity s cieľom  nielen zvýšiť  povedomie o potrebe tolerancie, ale taktiež poukázať na  nebezpečenstvá a negatívne dôsledky netolerancie.

            Medzi jej základné prejavy patria diskriminácia, nespravodlivosť a násilie v rôznych podobách. Prednáška, beseda a výchovno- vzdelávacie aktivity pre triedy V.O, I.A, I.B a I.LA boli zamerané práve na prevenciu a elimináciu násilia páchaného na ženách a deťoch. Veríme, že myšlienka vzájomného rešpektu a tolerancie nás bude sprevádzať nielen 16. novembra.

          • Národný certifikát kvality eTwinning

          • V školskom roku 2022/2023  pracovali na projekte Let´s talk about the environment žiaci Marína Lukačeňová, Lucia Rovňáková, Tímea Kevélyová, Christian Kostovčík, Natália Tkáčová, Lívia Balintová, Aneta Egriová, Karolína Ščerbáková, Martin Bubán (sexta), Dominik Erik Gubík a Lukáš Mižák (III.B).

            Zakladateľkami projektu boli Mgr. Helena Bačová a Mgr. Denisa Bednárová. Projekt bol ohodnotený Národným certifikátom kvality.

            Ďakujeme študentom za aktívnu účasť a prínos do medzinárodnej spolupráce.

          • Olympiáda ľudských práv

          • Cieľom OĽP je prispieť k ľudskoprávnemu vzdelávaniu, vzdelávaniu k demokratickému občianstvu, celkovej kultivácii poznatkov a postojov študujúcej mládeže a tým k posilňovaniu základných pilierov demokracie.

             V podmienkach našej školy sa realizovala OĽP testom, poznatkovo – postojovou prezentáciou téz a riešením modelových prípadov. Žiaci logicky uvažovali, overovali a hodnotili informácie, vyvodzovali závery.  Konštruktívne, efektívne, zrozumiteľne a tvorivo formulovali a presadzovali argumenty, jasne vyjadrovali svoje názory a podporovali ich relevantnými dôkazmi.

            Víťazkou školského kola súťaže sa stala Alexandra Bánovská zo IV.B triedy a bude reprezentovať našu školu v  krajskom kole OĽP.

          • Gymmi Wick Zelený týždeň

          • Viete, čo je littering? Alebo zero waste? Aj tieto pojmy z oblasti enviromentalistiky nám v utorok 14.11. vysvetlil doc. Ing. Michal Stričík, PhD. z Podnikovohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity. Rozprávali sme sa aj o lineárnej a cirkulárnej ekonomike či zhodnocovaní odpadu. Pomedzi hlavné témy sa rozvinula diskusia aj o možnostiach recyklovania, o komunálnom odpade a  mnohých iných veciach spojených s odpadovým hospodárstvom.

            Táto prednáška sa uskutočnila v rámci aktivít Gymmi Wick Zeleného týždňa, ktorú pre žiakov zorganizovali členovia študentského parlamentu. Ďakujeme za zaujímavé a podnetné informácie a tešíme sa niekedy nabudúce. 

          • Veda je zábava

          • Týždeň od 6. do 12. novembra 2023 patrí na Slovensku vede a technike. V tomto roku to bolo jubilejné dvadsiate  výročie. Mottom podujatia bolo "Po kroku k pokroku". Cieľom každoročne organizovaného Týždňa vedy a techniky na Slovensku je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti, popularizovať a prezentovať ich, vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín.

            Na našej škole sme pri tejto príležitosti zorganizovali rôzne aktivity. Žiaci si na hodinách fyziky a chémie mohli vyskúšať rôzne pokusy a experimenty ako  chemický zapaľovač, záhada modrého roztoku, horiaci hliník, horiace ruky, svetelné jojo. V biologickom laboratóriu zisťovali svoju krvnú skupinu, ale aj pozorovali vnútorné orgány živočíchov. Na hodinách informatiky stavali a programovali vlastných robotov. V priestoroch školy mohli žiaci sledovať prelet dronov.

          • Exkurzia vo firme Ness

          • V pondelok 13.11. sa vybraní žiaci našej školy zúčastnili na exkurzii v košickej softvérovej spoločnosti Ness. Čakal tam na nás zaujímavý program a prezentácie, ktoré sa týkali sveta technológií. Dozvedeli sme sa ako spoločnosť NESS vznikla a čomu sa v súčasnosti venuje. Zamestnanci firmy nám v jednotlivých „laboch“ rozprávali o projektoch, na ktorých pracujú. Určite pre každého z nás boli ich prednášky a praktické ukážky veľkým prínosom.

            Ďakujeme zamestnancom firmy Ness a zvlášť p. Hovančákovi, sme sa mohli oboznámiť s fungovaním softvérovej firmy a za nové vedomosti z prostredia IT, ktoré sme si odniesli.

            J. Hankoščáková, II.A

          • Praha - Exkurzia

          • V dňoch 7. - 10.11. sme so žiakmi prvých ročníkov navštívili českú metropolu, Prahu. Program bol bohatý, okrem tradičných pamiatok nechýbali ani atrakcie ako Madame Tussauds alebo ZOO Troja.

            Stovežatá nás prijala nielen skvelým počasím, ale aj nesmierne milými ľuďmi!

          • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice 2023

          • „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“ k Medzinárodnému dňu školských knižníc sa uskutočnilo v našej školskej knižnici dňa23. októbra 2023. Tohtoročná téma sa niesla v prevedení ,, Marvel “. Projekt pripravili a predviedli Ambasádorky Dofe. Žiaci mali možnosť zabaviť sa v kvíze, hľadať v knihách hádanku, ktorá viedla k sladkej odmene.

          • EFFUSEáci na konferencii

          • A je koniec! Po takmer troch rokoch ukončujeme projekt EFFUSE cielený na sledovanie životného prostredia a upovedomenia o ňom.

            Tri roky zážitkového vedeckého vzdelávania plné skvelých a cenných aktivít sme zavŕšili v piatok záverečnou konferenciou v priestoroch knižnice Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach, ktorá sa konala aj za účasti ukrajinských partnerov. Biomonitoring vody, pozorovanie živočíchov a ich vajíčok či už voľným okom alebo mikroskopom, zber odpadu v prírode, prednášky odborníkov a spolupráca žiakov pomohli k úspešnému splneniu cieľov. Naši žiaci prispeli svojím nadšením a entuziazmom, ktorý zvlášť ocenili odborníci z UPJŠ.

            Projekt bol výrazným prostriedkom neformálneho vzdelávania na našej škole, podporil a rozvíjal zážitkové vzdelávanie a kritické myslenie, ale aj sociálne kompetencie a kompetencie k celoživotnému vzdelávaniu.

            Ďakujeme, že sme mohli byť súčasťou a tešíme sa na ďalšie príležitosti!

          • Jesenný CyberSecurityDay 2023

          • Členovia nášho KyberTímu Matej Janus, Samuel Hreško a Šimon Ján Ohriska sa dňa 11. 11. 2023 zúčastnili na podujatí CyberSecurityDay na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach. 

            Deň začal prednáškou "Bezpečnostné hrozby okolo nás", ktorá bola zameraná na najčastejšie kybernetické hrozby pre bežného človeka a ich možné dopady na človeka ako osobu. Program pokračoval workshopmi, kde si účastníci mohli prakticky vyskúšať analýzu súborov, v ktorých sa skrývali "prekvapenia", riešili úlohy zo súťaží typu Capture the Flag, venovali sa úvodu do šifrovania, forenznej analýze Linuxu a tomu, ako funguje e-mail, ako a prečo je možné ho zneužiť a ako prebiehajú phishingové kampane. Celý program končil Pub Quizom.

            Aj keď sa CyberSecurityDay uskutočnil v sobotu, členovia KyberTímu sa dozvedeli veľa zaujímavostí, ktoré im pomôžu nielen v projekte.

             

          • Súťaž IBobor

          • V dňoch 6. - 9. novembra 2023 sa žiaci našej školy zapojili do celoslovenskej informatickej súťaže IBobor. Cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie u všetkých žiakov. 

            Súťažiaci riešili 15 úloh v časovom limite 40 minút. Najlepší výsledok v jednotlivých kategóriách dosiahli Kristián Bodnár.(II.O - kategória Benjamín), Terézia Husťáková (I.LA – kategória Kadet), Zénó Hudák (V.O - kategória Junior) a Juraj Paľovčík (IV.A - kategória Senior). 

            V tomto ročníku súťažilo spolu 101 žiakov našej školy a 21 z nich sú úspešní riešitelia.

          • Fyzikálny Náboj 2023

          • Dva dni s fyzikou. Aj takto by sa dali nazvať dni štvrtok 2. 11. a piatok 3. 11. 2023, keď sa naši žiaci prvýkrát zúčastnili Úvodného sústredenia k súťaži Turnaj mladých fyzikov a následne časť z nich súťažila vo Fyzikálnom náboji. 

            Sústredenie absolvovali vo štvrtok online zo školy a v piatok v Košiciach. Následne po skončení sústredenia našu školu reprezentovali na medzinárodnej stredoškolskej súťaži Fyzikálny Náboj FKS 2023. Tá sa na Slovensku konala v mestách Košice a Bratislava. V SR skončilo naše družstvo v kategórii Seniori v zložení Samuel Hreško, Matej Janus (Sexta), Dominik Erik Gubík, Alan Kostelnik a Lukáš Mižák  (III.B) na 28. mieste z 55 tímov a v medzinárodnom rebríčku na 94. mieste zo 163 tímov.

            Srdečne blahoželáme a želáme veľa chuti do ďalších fyzikálnych súťaží. 

            Výsledky: 

            https://physics.naboj.org/sk/sk/archive/26/results/category/senior/country/sk/

          • Čo nám dalo DoFE?

          • Azda nezvyčajný názov príspevku, keď vlastne nebudeme písať o DoFE ako takom. Diamantová cena DoFE, v ktorej sme boli minulý školský rok, stále prináša prekvapenia. Pravidlom je, že dvaja zamestnanci školy dostanú svojho mentora (človeka, ktorý poskytne nestranný pohľad na vecipomôže robiť rozhodnutia, ktoré ovplyvnia tvoj pracovný a súkromný život, pomôže získať dôležité kontakty či informácie). 

            Náš mentor, Števo Čupil, sa ozval v čase, keď sme riešili kde a ako pozháňať financie na notebooky do ďalšej učebne informatiky, na kreatívnu tvorbu do knižnice a obnovu techniky v jednotlivých triedach. 

            Konečne sa dostávame k jadru veci:) Ďakujeme firme PwC Slovensko a osobitne Ing. Števovi Čupilovi za DAROVANÝCH 60 ks notebookov.

          • Turnaj v nohejbale chlapcov

          • Dňa 3. 11. 2023 sa konalo na SOŠ obchodu a služieb základné kolo DŠS KSK v nohejbale chlapcov stredných škôl. Zúčastnili sa ho výbery šiestich stredných škôl z nášho okresu. Našu školu reprezentovali Lukáš Lešo, Alex Baran, Jakub Peter Bamburák, Richard Hrešo a Michael Želvys z tried II.A a II.B. Naši chlapci zvíťazili v každom zápase a jednoznačne vyhrali celý turnaj.

            Chlapcom blahoželáme za predvedené výkony a postup do regionálneho finále tejto súťaže.

          • Týždeň zdravej výživy

          • V týždni od 16. do 20. 10. 2023 sa uskutočnil Týždeň zdravej výživy, počas ktorého sa žiaci venovali témam ako sú mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny a cukry, tuky, soľ. Pre žiakov primy, sekundy a kvarty boli pripravené aktivity ako je Po stopách mäsa, Hra na popolušku, Vajíčko 4-krát inak, či vedomostný kvíz Čo ja viem. Vytvárali výtvarné práce zo strukovín, sadili fazuľu do vaty, diskutovali o téme Obezita a Soľ. Na hodinách telesnej výchovy si zasúťažili v štafete o vajíčka, či vyskúšali posilňovanie. Žiaci prímy si za svoju aktivitu vyslúžili zdravú maškrtu vo forme kváskového perníka.

          • Aj naša škola na mape Code Week

          • V dňoch 7.- 22. októbra sa v celej Európe konali aktivity v rámci Európskeho týždňa programovania, do ktorých sa zapojila aj naša škola. Code Week je nezávislá iniciatíva, ktorej cieľom je priblížiť každému programovanie a digitálnu gramotnosť zábavnou a pútavou formou.

            Žiaci primy až kvarty a prváci štvorročného štúdia mali počas hodín informatiky možnosť vyskúšať si programovanie trochu inak. Žiaci primy vytvorili svoje prvé aplikácie pre Micro:bity, sekunda programovala robotov, kvarta si vyskúšala naprogramovať drony. Prváci si zapojili Raspberry, vyskúšali si prácu v Linuxe a nakoniec si zahrali Minecraft.

            Veríme, že aj tieto aktivity rozšíria žiakom vedomosti o fungovaní technológií a motivujú ich k štúdiu vedy a techniky.

          • Exkurzia v Bardejove

          • My, žiaci I.A, I.B a V.O, sme sa dňa 24. 10. 2023 zúčastnili exkurzie v Bardejove, kde sme spoznali nielen jeho kultúru, ale tiež zistili, čo je to "shit happens", kto postavil radnicu na námestí a aká špecialita sa na ňom nachádza. Taktiež sme sa oboznámili so vzácnosťami Bardejova, ako napr. víno, pivo a látky, kedy Bardejov navštívila cisárovná Sisi, ba poniektorí vyšli 105 schodov na vežu Chrámu sv. Egídia.

            Po zaujímavej prehliadke sme mali aj osobné voľno, ktoré sme využili na malé občerstvenie a individuálnu prechádzku mestom.

            Michaela Matejová, Alexandra Hudyová, Sára Babjaková

          • Okresné kolá v bedmintone

          • Dňa 17. 10. 2023 sa konalo na SOŠ obchodu a služieb okresné kolo v bedmintone chlapcov stredných škôl. Zúčastnili sa ho výbery šiestich stredných škôl z nášho okresu. Naši reprezentanti Dominik KačurMaroš Bajer našli premožiteľov až vo finálovom stretnutí,  ale aj napriek prehre môžeme chlapcom zablahoželať k skvelému druhému miestu.

            Podobný výsledok dosiahli naše dievčatá v zložení Amália Michalovová, Viktória HalovskáNikola Vankuličová, ktoré sú pre tento školský rok  druhé najlepšie v michalovskom okrese.