• Exkurzia „Po stopách holokaustu“

          • 50 žiakov našej školy sa zúčastnilo exkurzie v Osvienčime a v Krakove. Navštívili sme bývalý koncentračný tábor Auschwitz, kde sme sa od sprievodcu dozvedeli veľa zaujímavých vecí. Videli sme pôvodné budovy a predmety z čias druhej svetovej vojny, ktoré pripomínali hrôzy fašizmu. Neskôr sme sa presunuli do druhej, asi tri kilometre vzdialenej časti tábora - Birkenau, kde sme videli vyhladzovací tábor Brezinka.

                 Druhý deň sme si pozreli centrum mesta Krakov. Tam sme s veľmi sympatickým poľským sprievodcom, ktorý sa vo voľnom čase učí slovenčinu, absolvovali prehliadku mesta. Porozprával nám miestne legendy a rozprávky. Prehliadku sme ukončili na veľmi známom a o nič menej krásnom námestí.

                 Našou poslednou zastávkou bola Soľná baňa Wieliczka. Viedlo do nej až priveľa schodov, ale stálo to za to.  V bani bola príjemná atmosféra a veľmi dobre dýchateľný vzduch. Prehliadka bola zaujímavá, spracovaná modernou a hravou formou, všade boli sochy a niektoré súsošia dokonca rozprávali príbehy.

                 Exkurziu sme si všetci veľmi užili a ďakujeme, že sme sa jej mohli zúčastniť.

          • Noc v knižnici

          • Posledný aprílový deň patril prespávačke na škole. Naši primania mali možnosť zostať po vyučovaní v škole a spoznať ju aj v noci. Súčasťou programu bol workshop ,,Pozri sa na mňa bližšie", karaoke show, schovávačka a premietanie filmov.

            Samozrejme, musíme uznať, že táto akcia mala veľký ohlas a prespávačka v knižnici bude mať pokračovanie ...

          • Exkurzia Praha II.

          • Od 22.04 – 23.04.2024 sme sa vydali po stopách pražských pamiatok. Navštívili sme Pražský Hrad, Staromestské námestie s Orlojom, Karlov most, Národné múzeum, Vyšehrad a mnohé iné.

            Za atrakciami sme sa vybrali napríklad do múzea voskových figurín Madame Tussaud, živých medúz, staročeských jedál či do Zoo Praha.

            Mesto nás privítalo chladnejším počasím, ale to nám neubralo na nálade a užili sme si to.

          • Čo vieš o hviezdach - krajské kolo

          • Ďalší ročník krajského kola vedomostnej súťaže "Čo vieš o hviezdach" nám opäť priniesol úspech. Našu školu v najvyššej kategórii na súťaži úspešne reprezentoval Zénó Hudák z KvintyUmiestnil sa na krásnom 3. mieste a tým si zabezpečil postup na celoslovenské kolo.  Súťaž sa konala v budove Zemplínskeho kultúrneho centra v Michalovciach dňa 24. 4. 2024 v troch vekových kategóriách.

            Celoštátne kolo sa bude konať v dňoch 11., 12. a 13. júna 2024 v Prešove. Organizuje ho Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo, ktorá finančne zabezpečila ceny a diplomy v krajských kolách. 

            Zénóvi blahoželáme a želáme veľa úspechov pri reprezentácii našej školy i nášho kraja.

          • Girls Day 2024

          • Že vraj ženy k počítaču nepatria. Či dievčatá sa v technike nevyznajú. Žiačky našej školy si dňa 25. 4. 2024 potvrdili, že tieto predsudky sú mýtus. V spoločnosti Siemens Healthineers v Košiciach ich previedli rôznymi miestnosťami s inovatívnym vybavením. Príjemní zamestnanci im ukázali ako funguje svet rádiológie, röntgen, ultrazvuk alebo CT. 
            Na Technickej univerzite v Košiciach naše žiačky absolvovali prednášky zamerané na umelú inteligenciu a spoznali svet informatiky trocha inak, ako ho poznali doteraz. Študenti univerzity dievčatám ukázali, kde všade umelú inteligenciu využívame, akými spôsobmi vieme naprogramovať rôzne zariadenia a presvedčili ich aj o tom, že informatika nie je vhodná iba pre mužov, ale svoje si v nej nájdu aj ženy.
            Ďakujeme za možnosť vidieť, že aj my máme na to stať sa ženami, pracujúcimi vo svete IT.

          • Deň Zeme

          • Pri príležitosti Svetového dňa Zeme (22.4.2024), sme v tomto týždni realizovali so žiakmi na hodinách biológie rôzne aktivity. Tretiaci presádzali rastliny v našej biologickej učebni a taktiež sme znovu spustili výsadbu rastlín do hydroponického systému v átriu školy. Pestovať budeme pomocou dažďovej vody rôzne bylinky. Žiaci v kvinte sa naučili, ako si vyrobiť recyklovaný papier. Naši najmladší žiaci v prime si vyskúšali odstraňovanie naftovej škvrny v mori a tiež si počítali a porovnávali svoju "ekologickú stopu".

          • EPAS Together 2024

          • Európsky parlament organizuje pre najaktívnejších študentov EPAS trojdňové kultúrno-vzdelávacie podujatie v rakúskom meste Graz. Našu školu pozvali ako víťaza EPAS 2023. Podujatia sa zúčastnilo približne 300 študentov zo 6 krajín (Slovensko, Chorvátsko, Maďarsko, Rakúsko, Slovinsko, ČR). Študenti pracovali v zmiešaných skupinách, zúčastňovali sa workshopov a prednášok v anglickom jazyku, prezentovali svoju prácu. Táto akcia podporila najmä rozvoj kritického myslenia a jazykových zručností, ktoré sú veľkým pozitívnym prínosom pre Ivku, Dadu, Sarah, Katku, Šimona, Sama, Jakuba a Mateja.

            Foto - Copyright: European Parliament/Thomas Raggam)

          • Sústredenie pre stredoškolské kybertímy

          • V dňoch 19.-21.4.2024 sa v Danišovciach uskutočnilo 2. ročník sústredenia pre stredoškolské kybertímy. Stretnutia sa zúčastnili aj členovia nášho kybertímu Daniel Horovčák, Samuel Hreško a Šimon Ján Ohriska (Sexta). Tímy predstavili realizované aktivity a svoje plány, absolvovali prednášky a riešili "hacknutie" stránky inej školy, zaisťovali digitálne stopy, písali hlásenie o bezpečnostnom incidente aj novinový článok a bol aj tradičný Pub quiz.

          • Digitálna bezpečnosť

          • Členovia nášho kybertímu pokračujú vo svojich aktivitách. Dňa 18. 4. 2024 sme u nás privítali žiakov 8. ročníka ZŠ Školská 2 v Michalovciach, pre ktorých si chlapci pripravili prednášku o tom, ako rozoznať phishig a iné podvody a ako sa pred nimi brániť.
            Po prednáške si žiaci preverili získané vedomosti v kvíze a najlepší získali sladkú odmenu. 

          • Young 4 Climate

          • Záverečná konferencia projektu sa konala dňa 16.4.2024 v priestoroch Východoslovenského múzea v Košiciach. Podujatia sa zúčastnili zástupcovia našej školy, partneri projektu - zástupcovia EZÚS Via Carpatia, Technická univerzita v Košiciach a Košický samosprávny kraj.

            Ďakujeme žiakom ktorí sa do projektu zapojili.

          • Úspech v krajskom kole

          • Náš žiak, Martin Bubán alias Bubo zo VI.O, dnes predviedol skvelý stand-up v súťaži Jazykový kvet v Košiciach, za ktorý získal v krajskom kole nádherné prvé miesto. Gratulujeme k úspechu. Tešíme sa spolu s Tebou a do ďalšieho kola prajeme hlavne veľa dobrej nálady a úsmevu.

          • Integrácia s gráciou

          • Dnes sa naši študenti spolu s klientmi Anima DSS zúčastnili prehliadky tanečnej a divadelnej tvorby špeciálnych zariadení - Integrácia s gráciou. Predstavili sa tancom z Liptova "Červené jabĺčko".

          • Kapela na turné

          • Dňa 9. apríla 2024 sa v Bratislave konal 33. ročník Celoštátneho kola Olympiády francúzskeho jazyka.

            Naša školská kapela sa ho na pozvanie predsedníčky doc. Jany Bírovej, PhD zúčastnila tiež a do záverečného programu prispela troma francúzskymi piesňami.Speváčky Daniela, Miška, Sára a Terka mali veľký úspech a spolu s chlapcami hudobníkmi ohúrili súťažiacich a aj členov poroty.

            Ďakujeme za pozvanie a dúfame, že sa vidíme aj o rok.

          • Okresné kolo súťaže Čo vieš o hviezdach 2024

          • Náš Zénó Hudák z Kvinty získal 1. miesto v tretej kategórii - stredné školy a stal sa tak víťazom vo vedomostnej súťaži z astronómie "Čo vieš o hviezdach 2024" v okrese Michalovce, ktorá sa konala 21. marca 2024. Postupuje na krajské kolo, ktoré sa tohto roku uskutoční v Michalovciach. 

            Blahoželáme mu k dosiahnutému úspechu a želáme veľa šťastia na krajskom kole. 

            Súťaž Čo vieš o hviezdach prebieha v troch vekových kategóriách. Súťaží sa z rôznych oblastí astronómie. Žiaci riešia slepú mapku oblohy, astronomické príklady a test z histórie astronómie.

            Výsledky: https://khazkc.sk/kh/blog/621/vysledky-okresneho-kola-sutaze-co-vies-o-hviezdach-2024.html

          • Súťaž o účasť na MS vo futbale

          • Odbor školstva KSK vyhlásil v spolupráci s OZ Integrácia pre žiakov škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK súťaž o výlet plný inšpirácie. Rozhodli sa, že umožnia 6 žiakom zúčastniť sa futbalového zápasu a večeri s hráčmi slovenskej reprezentácie počas Majstrovstiev Európy vo futbale vo Frankfurte (účasť na zápase slovenskej reprezentácie s víťazom baráže B v Dusseldorfe, prehliadka mesta Meinz, beseda s hráčmi slovenskej reprezentácie, prehliadka mesta Frankfurt, stretnutie s inšpiratívnymi ľuďmi žijúcimi v Nemecku).

            Medzi vybranými študentmi je aj nás Jakub BAMBURÁK (II.A). Uži si malý futbalový sníček:)

          • Ako sa pripraviť na pohovor a ako spraviť dobré CV

          • Súčasťou projektu  IT Lab Creativity 3, do ktorého je naša škola zapojená, sú aj prednášky a workshopy. Dňa 25.3.2024 sa jedného z nich zúčastnili žiaci III.B. V online workshope sa dozvedeli, ako si napísať dobrý životopis a ako sa pripraviť na pracovný pohovor.

            Ďakujeme p. Martinovi Haleckému z Astound Commerce, s.r.o., za zaujímavé a užitočné informácie.

          • Noc s Andersenom na Slovensku

          • 19. ročník medzinárodného podujatia zameraného na podporu čítania nás pozýva dňa 22.03.2024 na čítanie rozprávok a kúzelných príbehov počas jedného čarovného dňa a noci. Zábavné aktivity v školskej knižnici pripravili naše dofeambassadors :)

          • Festival podnikavosti

          • Dňa 19.3.2024 sa v Košiciach konal Festival podnikavosti. Bola to prezentácia stredoškolských podnikateľských nápadov z košického regiónu, na ktorých pracujú žiaci stredných škôl v rámci programu  Rozbehni sa! Academy. Najlepšie nápady získali grant 300 €, ktorý udelil Košický samosprávny kraj. Za nápad Zipsovač si ho prevzali aj dievčatá z našej školy Zuzana Pavlovová a Simona Oravcová.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Aj tento rok Krajská hvezdáreň a Zemplínske kultúrne centrum usporiadali súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Tentokrát išlo o 70. ročník okresnej súťaže a my sme tam mali 2 zástupcov v  IV. kategórii,  t.j. žiaci stredných škôl.

            V mimoriadne silnej konkurencii náš žiak Rudolf Romančák  dosiahol 3. miesto za prednes poézie a Michaela Antonyová  získala diplom za účasť a úspešnú reprezentáciu.

            Súťažiaci zároveň nabrali inšpiráciu a chuť pracovať na sebe aj naďalej, čomu sa veľmi tešíme a budeme im v tom držať palce.